Dobrodošli u online šoping centar opreme za ugostiteljstvo

Znate li gde je nastao pomfrit?

Tokom zime bilo je veoma teško doći do ribe, pa se kao alternativa koristio krompir. Naime, seljani su sekli krompir na isti način kao i ribu, pa je tako, prema nekim istoričarima, nastao i najraniji oblik pomfrita.

Tokom Prvog svetskog rata, američki vojnici prvi put su imali kontakt sa ovim krompirastim zadovoljstvom. Budući da je u južnoj Belgiji dominantan francuski jezik, Amerikanci su nadenuli prisvojni pridev “francuski” koji je u engleskom jeziku ostao i do danas. Što se srpskog jezika tiče, naziv pomfrit potiče iz francuskog “pommes frites”.

Međutim, drugi istoričari tvrde da je pomfrit zaista nastao u Francuskoj. Sitno seckani prženi komadi krompira prvi put su se prodavali na uličnim tezgama u Parizu, 1780-tih godina. Tada, uoči Francuske revolucije, krompiri su bili najrasprostranjenija i najjeftinija namirnica i bili su predstavljeni kao hrana običnih ljudi.

Danas je pomfrit omiljeni prilog hrani ali i užina i "grickalica". Za pripremu je jako jednostavan ali je vrlo važno da bude savršeno pečen. Friteze vrhunskog kvaliteta će vam u tome pomoći. 

U ponudi imamo različite vrste friteza. Među profesionalnim kuhinjskim aparatima možete pronaći stonu fritezu koja je pogodna za manje kuhinje. Takođe, imamo i velike friteze među termičkom opremom. Pored električnih friteza linije 600, 700 i 900, za one štedljivije preporučujemo plinske friteze linije 600, 700 i 900. Pogledajte našu ponudu friteza i odaberite baš onu koja odgovara vašoj kuhinji.

Više novosti